E-learning vergroot weerbaarheid tegen coronageweld

Een team van vertegenwoordigers van FHKN en vakbond FNV Handel heeft tijdens de Week van de Veiligheid (5-11 oktober) diverse winkelgebieden Groningen bezocht. Het team heeft bij winkelpersoneel het e-learningpakket Veilig Werken in de Winkel onder de aandacht gebracht. Speciale aandacht was er hierbij voor de nieuwe corona-module.

De Week van de Veiligheid is een jaarlijks terugkerende activiteit waarmee gemeenten, politie en organisaties als Detailhandel Nederland, MKB Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het thema veiligheid extra onder de aandacht willen brengen. Voor dit jaar hadden de partijen gekozen voor het thema “Weerbaarheid; hoe kunnen ondernemers en burgers weerstand bieden tegen criminaliteit?”.

Volgens FHKN en FNV Handel zijn de organisatoren met deze doelgroep een andere belangrijke belanghebbende vergeten, namelijk het winkelpersoneel. Zij opereren immers op de plek where the action is, namelijk de werkvloer. Zij zijn het dan ook die als eersten direct met agressie en geweld te maken krijgen. Daarom dienen juist zij voorgelicht te worden over hoe zij zich hiertegen het beste kunnen verweren.

Coronageweld

De keuze van het team voor de stad Groningen en nabijgelegen steden zoals Delfzijl was geen toeval. Uit officiële cijfers blijken de criminaliteitscijfers in deze noordelijke provincie verhoudingsgewijs nauwelijks onder te doen voor bijvoorbeeld een stad als Amsterdam. Dit betreft ook de winkelcriminaliteit. En daarbij sinds kort eveneens, helaas, agressie en geweld als gevolg van de coronamaatregelen.

Het viel de teamleden op dat klanten in winkels lastig te overtuigen zijn om zich aan de coronaregels te houden. Dat kan leiden tot onaangename discussies tussen winkelpersoneel en klanten. Dit blijkt voor het personeel lastig om mee om te gaan. De behoefte aan handvatten hiervoor is dan ook groot.

Voor winkelpersoneel is er al langer een e-learning lesprogramma Veilig Werken in de Winkel. Sinds kort is hier nu ook een speciale corona-module aan toegevoegd. De mini-learning bestaat uit een aantal korte en realistische situaties waarin regelovertreding en agressief gedrag door coronamaatregelen centraal staan. In de vorm van een animatiespel kunnen medewerkers dan veilig uitproberen welk gedrag het meest effectief is.

Website

Het nieuws dat het team in Groningen kwam brengen, werd goed ontvangen. Maar het complete e-learning lespakket, inclusief de corona-module, is ook voor winkelmedewerkers elders in het land toegankelijk. Zij kunnen kosteloos terecht op de website www.veiligwerkenindewinkel.nl. Daar vinden zij overigens meer van hun gading. Zoals de mogelijkheden voor klassikale praktijktrainingen (eveneens gratis) tot een compleet online magazine over veilig werken in de winkel.