Starters & Stoppers Event Ambulante Handel

Op 13 juni jongstleden organiseerde de BOAH samen met CVAH de eerste Starters & Stoppers Event Ambulante Handel. FHKN werkt in nauw verband samen met BOAH, zo heeft FHKN vorig jaar een groot aantal trainingen verzorgd voor BOAH en is ze mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de brancheopleiding Ambulante Handel.

Een eerste korte terugblik leert ons dat de aanwezigen erg positief waren over de inhoud van de avond. De avond was ingedeeld in workshoprondes en had zo voor ieder wat wils.  “Mocht dit vaker worden georganiseerd dan ben ik er zeker weer bij”, aldus een enthousiaste deelnemer.

Het gezelschap van de avond was zeer divers. Sommige deelnemers staan nog maar net op de markt, anderen oriënteren zich om een eigen marktonderneming te starten of om er eentje over te nemen. Overnemen van bijvoorbeeld één van de aanwezige ‘stoppers’.

Maar met de term ‘stoppers’ kon niemand zich identificeren.  De ondernemers die de avond bezochten, dachten er nog lang niet aan om te stoppen. Maar ja, iedereen moet een keer stoppen, dus kun je maar beter goed voorbereid zijn op de toekomst. En helemaal mooi zou het zijn als je op een avond als deze een serieuze kandidaat tegen het lijf loopt, die oprechte interesse heeft om jouw bedrijf, jouw passie over te nemen, als jij over pakweg 5 jaar met pensioen wilt gaan?

Patrick Boon van Handgemaakt Brood kwam met een hele andere missie naar deze avond. “Met onze franchiseformule, waarmee we nog niet zo lang op de markt staan, zoeken we nieuwe enthousiaste ondernemers”. Wim Tamminga volgt de brancheopleiding ‘Starten van je marktonderneming’, maar was ook tijdens deze avond van de partij. “Ik wil graag de markt op met bloemen. Dat is echt mijn ding en daar heb ik ook ervaring mee. Ik ben nu nog niet zo ver dat ik al kan beginnen. Want bij veel gemeenten wordt bijvoorbeeld al direct gevraagd om een KvK nummer.” Juist tijdens een avond als deze heeft Tamminga weer de nodige inspiratie opgedaan waar hij naar eigen zeggen mee ‘verder’ kan.

De deelnemers aan de workshop ‘ondernemersscan’ kregen met behulp van een korte test inzicht in wat voor type ondernemer ze zijn. Ook konden ze aan de slag met hun eigen bedrijfsplan en kregen ze tips van Maaike de Caluwé van KC Human Resource Management. Gedurende de avond was er uitgebreid de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. Over bijvoorbeeld de waarde van je bedrijf. Want hoe bepaal je nu de waarde wanneer je een bedrijf wilt overdragen. Jaap Uenk van JAAP Accountants & Adviseurs gaf de aanwezigen meer uitleg over dit onderwerp. Zijn collega Jan ter Reehorst gaf informatie over de fiscale en juridische aspecten bij het starten van een bedrijf: “Denk aan de inschrijving in het handelsregister, registratie van de Belastingdienst, het aanvragen van vergunningen, verzekeringen, boekhoudplicht, enz. We hebben geprobeerd zo veel mogelijk aan bod te laten komen. Ook vanuit de deelnemers zelf kwamen er natuurlijk vragen waar we dieper op in konden gaan”, vertelt Jan. “Het was leuk om te zien dat tijdens de workshop de starters en stoppers elkaar opzochten en ervaringen uitwisselden”.

Meer lezen over de ambulante handel. Kijk dan eens op www.cvah.nl