FHKN viert 110-jarig bestaan

FHKN bestaat dit jaar 110 jaar; alle reden om deze bijzondere prestatie op een gepaste manier te vieren. Dit is gebeurd op de Algemene Ledenvergadering in mei in het Aviodrome. Met koffie en gebak, terug- en vooruitblikken, een rondleiding door het museum, een afsluitend buffet en een speciale jubileumfles wijn. Extra cadeautje: prachtig voorjaarsweer.

Ten tijde van de oprichting van FHKN op 26 maart 1904, bestonden er nog geen of nauwelijks opleidings- en examineringsinstituten in Nederland. Dat was de tijd, zoals FHKN-voorzitter Rijk Roelofse memoreerde, waarin kantoorbedienden in hun vrije tijd werden ingezet om de gasten van de patroon te bedienen of om ‘s nachts het kantoor op te ruimen. Maar ook de tijd waarin de minister van Landbouw, Nijverheid en Handel nog persoonlijk de eerste examens kwam uitreiken!

Roelofse besteedde uitgebreid aandacht aan het rijke FHKN-verleden, maar keek ook vooruit. Hij zei te verwachten als organisatie meer jubilea te kunnen vieren, al zal de weg daar naartoe niet geheel over rozen verlopen. “De bedrijfschappen zijn verdwenen en uit de sociale fondsen komt nog nauwelijks geld. Maar er moet nog steeds veel gebeuren aan een leven lang leren en ik ben er van overtuigd dat de sociale partners hieraan ondersteuning zullen bieden. En mede dankzij de niet aflatende inzet van onze medewerkers en bestuurders vieren we over tien jaar zeker ook nog een 120-jarig FHKN.”