Veiligheidstrainingen succesvol

Ze blijven succesvol, de veiligheidstrainingen die FHKN aanbiedt aan winkeleigenaren en hun personeel. Onlangs kregen winkelmedewerkers in Lelystad en Hilversum ook zo’n training aangeboden, en de reacties waren wederom positief. De aanwezigen spraken unaniem van een geslaagde avond.

Bij de afzonderlijke trainingen waren meer dan tien winkelmedewerkers aanwezig, zoals te zien is op de foto die is genomen tijdens de bijeenkomst in Hilversum. Deze training werd bezocht door personeel van kookwinkel Dille & Kamille, modezaak Bersha en boekhandel Voorhoeve, waar de training plaatsvond.

Net als de voorgaande keren werden ook deze groepstrainingen ‘Criminaliteitspreventie en omgaan met agressie en geweld in de winkel’ verzorgd door Fred Stuij van Fred Stuij Criminaliteitspreventie. Hij leidt de avond samen met zijn side-kick Peter. Die is in het dagelijks leven acteur, maar zijn belangrijkste rol is winkeldief. En dat gaat hem goed af, want hij weet binnen korte tijd toch al snel voor veel geld aan goederen in zijn jas of tas te laten glijden. Maar dat doet hij alleen in winkels die aan de veiligheidstrainingen deelnemen. En anders dan een echte winkeldief geeft hij de buit op de avond van de training weer terug. Hij wil alleen maar laten zien hoe makkelijk stelen soms kan zijn.

De bijeenkomsten starten altijd met tekst en uitleg over veilig en effectief omgaan met winkelcriminaliteit. Daarna nodigt Fred Stuij de deelnemers uit hun persoonlijke leerwensen te benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Hoe kan ik nu het beste een verdachte aanspreken?’. Of bij vermoeden heeft van diefstal: ‘Zelf er op af of de politie bellen?’. Zo heeft ieder zijn vragen en die komen later in de bijeenkomst aan bod, wanneer in de praktijk wordt geoefend. Peter, voorzien van zijn speciaal geprepareerde diefstaljas en –tas, gebruikt ook zijn grote mond: “Wat moet je van me? Als ik iets nodig heb, vraag ik het je wel!” Ja, daar sta je dan als winkelmedewerker. Hoe te reageren? Aan het einde van de training weet iedereen het antwoord. Ook op alle andere vragen.

FHKN wil deze training de komende tijd verder uitrollen en in meer steden aanbieden aan winkeleigenaren en hun personeel. Bent u ook geïnteresseerd? Neem dan contact op per e-mail: veiligindewinkel@fhkn.nl.