Scholing belangrijkste arbeidsvoorwaarde

Werknemers laten zich niet meer paaien met een strijkservice op het werk of een fitnessafdeling in de kelder van het kantoor. Ze hebben veel liever ruime mogelijkheden voor aanvullende opleidingen.

Dit blijkt uit het Grote Beloningsonderzoek van het NRC Handelsblad en Vlerick Business School. Zelfs de leaseauto en vakantiedagen scoorden hierin slechter dan de mogelijkheid om je als werknemer verder te kunnen ontplooien. Een goede pensioenvoorziening en mogelijkheden om thuis te kunnen werken scoorden respectievelijk als tweede en derde.

Volgens onderzoeksleider professor Xavier Baeten zijn standaardpakketten secundaire arbeidsvoorwaarden niet meer van deze tijd. Ze kosten werkgevers veel geld terwijl medewerkers liever zelf hun pakketten kiezen. Deze laatsten hebben meer behoefte aan flexibiliteit. De mogelijkheid hiertoe draagt volgens Baeten ook bij aan de medewerkerstevredenheid.