AOC Oost beste tuinaanlegger

Scholieren van AOC Oost hebben de eerste van vier voorrondes van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2015 gewonnen. Zij plaatsen zich hiermee voor de finale eind februari. De winnaars daarvan mogen in augustus in Brazilië deelnemen aan de World Skills. De voorronde vond plaats tijdens de Groene Sectorbeurs in Hardenberg, waar ook FHKN present was..

De Groene Sectorbeurs trok ook nu weer dagelijks vele duizenden bezoekers. Het betrof vooral eigenaren en medewerkers van hoveniersbedrijven, boomkwekerijen en tuincentra, maar ook hun klanten én scholieren die in de groensector aan de slag willen. FHKN was daarom aanwezig om voorlichting te geven over opleidingen en toekomstmogelijkheden, maar ook over zaken zoals veilig werken in de winkel en nut en noodzaak van energiebesparing in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De nieuwe FHKN-brochure Creatief met Geuren en Kleuren (voor de bloemen- en plantensector) vond gretig aftrek op de beurs. Ook meldden zich veel mensen die weer een opleiding willen volgen. Zij vrezen dat zij mogelijk noodgedwongen een keer van baan moeten veranderen, en weten hoe belangrijk scholing is om hun talenten op het gewenste niveau te houden.

Over talenten gesproken: tijdens de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg kunnen jonge vakmensen hun talenten laten zien. De deelnemende scholieren leggen tuinen aan waarin zij te maken krijgen met verschillende facetten van het hoveniersvak. Denk aan het uitzetten van maten en peilen; het bewerken en aanbrengen van natuursteen en/of beton voor trappen, muren en verhardingen; of het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken. Daarnaast wordt beplanting aangelegd met gebruik van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of eenjarigen.

De leerlingen moeten het ontwerp goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Hierdoor is de wedstrijd van een hoog niveau. De opbrengst is ook groot: de leerlingen zetten een topprestatie neer waar ze met trots op kunnen terugkijken.