Nieuwe training Oog voor Veiligheid

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft een nieuwe online training ‘Oog voor Veiligheid’ gelanceerd. De training is te vinden op de website www.supermarkt.nl en leert de deelnemers winkeldiefstal tegen te gaan en hoe te handelen bij overvallen. Wie het bijbehorende examen met goed gevolg aflegt, ontvangt een certificaat.

Het startschot voor de nieuwe training is gegeven in de Week van de Veiligheid die plaatsvond in de week van 6 tot en met 12 oktober. Het CBL organiseert deze activiteit jaarlijks in week 41 om veiligheid extra aandacht te geven voordat de donkere maanden van het jaar beginnen.

“Winkelcriminaliteit blijft voor problemen zorgen”, zegt Jules van Well, manager personeel en organisatie van het CBL. “Het aantal overvallen op supermarkten is teruggedrongen tot onder de honderd per jaar, maar het ermee gepaard gaande geweld levert nog altijd trauma’s en uitval op. Om criminaliteit terug te dringen hebben wij intensief contact met politie en justitie. Daarnaast bieden wij supermarkten hulp in de vorm van trainingen, protocollen en brochures.”

Een belangrijke preventieve maatregel tegen overvallen is buitbeperking. Daarom stimuleren supermarkten het elektronisch betalen in de winkels. Na opeenvolgende promotieacties heeft de supermarktbranche ruim één miljard pintransacties per jaar. Toch valt nog steeds winst te behalen, met name bij betaling van kleine bedragen. “Daarom hebben we de slogan Pinnen, Ja Graag bedacht. Hiermee hopen wij te bereiken dat mensen ook kleine bedragen gaan pinnen. Andere oplossingen zijn zelfscannen waarbij alleen elektronisch wordt afgerekend en contactloos betalen waarbij pinnen wordt versneld en vergemakkelijkt.”